קידום אתרים אורגני ללא הבנה מעמיקה של כוונת הגולש הוא מתכון לכישלון. מחקר מילות מפתח טוב צריך תמיד להתחיל בניסיון להיכנס אל ראשו של הגולש, בכדי לנסות ולהבין את כוונותיו ואת ציפיותיו מן האתר. כאשר נבין את כוונת הגולש, נוכל לשאול את עצמנו "באילו ביטויי חיפוש הגולש עשוי להשתמש כאשר הוא מחפש את המוצר או את השירות שלי?"

מתוך שאלה זו נוכל לבנות רשימת מקיפה של מילות מפתח (Keywords) או ביטויי מפתח (Key Phrases) בהם קהל היעד של האתר שלנו עשוי להשתמש.

שלב זה נקרא בשפה המקצועית "מחקר מילות מפתח" או "מחקר ביטויי מפתח".

הרחבת רשימת מילות מפתח

השלב הראשון בבניית רשימת מילות מפתח הוא הרחבה של הרשימה כדי שתכלול את כל הנושאים העיקריים בהם עוסק האתר שלכם. את ההרחבה ניתן לבצע באמצעות בחינה מדוקדקת של תוכנו של האתר, תוך רישום של המילים, צירופי המילים והביטויים המאפיינים את חלקי האתר השונים.

צריך תמיד לזכור כי בעת ההרחבה של רשימת המילים, כדאי להימנע מהרחבת-יתר של הרשימה. ככל שמונחי החיפוש אותם אתם בוחרים הם כלליים יותר, כך יהיה קידום אתר עבורן מסובך יותר, מאחר וככל שמילות המפתח הינן פחות ממוקדות (לדוגמא: "שיווק") כך תהיה על מילת החיפוש יותר תחרות. ככל שמצמצמים וממקדים את התחום (לדוגמא: "שיווק באינטרנט", או יותר צר: "שיווק באינטרנט בישראל") כך יהיו פחות דפים עם מידע בנושא המדויק (אך מטבע הדברים, פחות אנשים יחפשו נושא מצומצם זה).

לכן, בחירת ביטויי חיפוש דורשת מספר שלבים:

  • בחירת הביטויים הנכונים – אתם מעוניינים שאנשים שיגיעו לאתר שלכם בעקבות חיפוש ביטוי מסויים אכן ימצאו את מבוקשם. לפיכך, אם האתר שלכם עוסק לדוגמא בשיווק דיגיטלי (ביטוי החיפוש "שיווק דיגיטלי"), אז רכזו את המאמצים שלכם בביטוי זו, ואל תתעסקו בביטויים אחרים שרלוונטיים פחות אל כוונת הגולש (כגון "בניית אתרים" או "חופשה בצפון").
  • בחירת רוחב תחום מיטבי – אם תנסו להיכנס לתחום כללי מדי, אתם עלולים לגלות כי התחרות בו קשה מאד, ולמרות כל מאמציכם לא תגיעו לתוצאות טובות. מצד שני, אם תתרכזו בתחום ממוקד מדי, אתם עלולים להגיע לתוצאות טובות במנועי החיפוש, אך בנושא אותו אף אחד לא מחפש… לכן צריך להימנע מקיצוניות לשני הכיוונים (בחירת הצירוף "שיווק דיגיטלי" ולא "שיווק" שהוא רחב מדי או "שיווק באינטרנט במזכרת בתיה" שהוא ממוקד מדי).
  • הטיות של מילות המפתח – כל מילה יכולה להופיע ביחיד, רבים, ועם אותיות קישור (ל, מ, ב, ה, כ). כתבו את המילים העיקריות שלכם גם בעברית וגם באנגלית, כולל כתיבה בעברית של המילה הלועזית (שיווק, מרקטינג, marketing). כדאי לחשוב על מילים נרדפות (לשם כך ניתן להשתמש במילון או תזאורוס).
  • איתור "אתר נחיתה" טוב – איתור המקום אליו אתם מעוניינים להפנות חיפושים בנושא "שיווק דיגיטלי" בתוך האתר שלכם. על מקום זה להיות מרכזי באתר (כלומר לא מוחבא באיזו פינה נידחת אליה קשה להגיע), ולהכיל מידע איכותי בנושא שיווק דיגיטלי. על דף זה לעבור אופטימיזציה עבור אותו ביטוי חיפוש.
  • הגדרת היררכיה בין ביטויי החיפוש – הגדרה אילו ביטויי חיפוש יהיו בעדיפות ראשונה (יקודמו בדף הבית של האתר), עדיפות משנית (יקודמו בדפים אליהם יש קישור ישירות מדף הבית), או עדיפות נמוכה (יקודמו בדפים המרוחקים יותר באתר).

התוצאה של שלבים אלו היא הגדרה של אוסף ביטויי מטרה (target key phrases) ו-"אתרי נחיתה" לגביהן ננסה לשפר את מיקום האתר בתוצאות מנועי החיפוש.

שיטות לחיפוש מילות מפתח

קיימות דרכים רבות בהן ניתן לאתר מילות מפתח מתאימות לאתר. הנה כמה מהן:

  • בעל האתר – בדרך כלל הבעלים של האתר או צוות העובדים שלו ידעו מהן מילות המפתח המתאימות ביותר לאתר.
  • בדיקת התחרות – בדיקת אתרים נוספים בתחום המתחרים בכם, ובדיקת מילות המפתח המופיעות באתרים אלו. כדאי לבצע גם בדיקה של התחרות באנגלית כדי לקבל רעיונות לתרגום.
  • כלי מילות המפתח של גוגל אדס – למפרסמים במערכת Google Ads מוצעת מערכת לאיתור חיפושים אותם אנשים ביצעו בפועל הנקראת "Keyword Tool". מערכת זו כוללת מידע גם על כמות החיפושים שבוצעו לכל ביטוי. כלי זה הינו כלי חשוב ביותר לאיתור ביטויי מפתחת רלוונטיים.

מעקב אחר התוצאות

המעקב אחרי התוצאות מבוצע בשני מישורים. המישור הראשון הוא מישור בדיקת הסטטיסטיקות של האתר שלכם במערכת Google Search Console במטרה לבדוק מספר דברים:

  • מילות חיפוש מוצלחות – אילו מילות מפתח מביאות אליכם את מירב התנועה ואילו לא? אילו מילות מפתח מביאות משתמשים שגם ממשיכים הלאה לדפים אחרים בתוך האתר? את האופטימיזציה עבור אילו מילות מפתח יש לשפר? בקיצור – העובדה לעולם לא מסתיימת.
  • מילות חיפוש נוספות – לעיתים קרובות תגלו שמשתמשים ביצעו חיפושים עליהם כלל לא חשבתם, ובכל זאת הגיעו אליכם. במצב זה כדאי לבדוק האם אתם ממוקמים היטב עבור מילות מפתח חדשות אלו, או שמשתמש מצא אתכם בדף השני או השלישי של תוצאות החיפוש. יתכן כי כדאי לחשוב על אופטימיזציה גם עבור מילים חדשות אלו.