מקרה מצער של אתר שעשה הכל ביי דה בוק, אבל נענש על ידי גוגל במקום האתר שהעתיק ממנו התכנים בעקבות שימוש פסול במנגנון ה-DMCA של גוגל (הסרת תכנים מגוגל).
אנני קושינג, בעלת אתר Annielytics, בפניה דרך טוויטר לג'ון מולר – אתר שגונב ממני תכנים באופן קבוע, ושדווח לגוגל כמפר זכויות יוצרים פעמים רבות, הצליח לגרום לגוגל להסיר תכנים מקוריים שלי מהאינדקס בטוענה שהם מועתקים.
.@JohnMu Hey John, I just noticed a site I've repeatedly reported for stealing my content reported ME for stealing MY Annielytics Dashboard Course. And Google took action against me and removed it from its index. This site has 719 pages of DMCA complaints against it. pic.twitter.com/hoVUJVz5BG
— Annie Cushing (@AnnieCushing) September 7, 2019
מהי בקשת הסרת תוכן מגוגל במסגרת ה-DMCA?
זה לא סוד שבגוגל לא ממהרים להתערב בתוצאות החיפוש באופן ידני, אך עבור נושאים מאוד ספציפיים, כמו מקרים הנוגעים לקניין רוחני ותכנים פוגעניים, קיים מנגנון משפטי באמצעותו גוגל עשויה לאשר בקשה להסרת תוכן שכזה מהאינדקס שלה.
מנגנון זה נקרא על שם התקנה אמריקאית במסגרתה הוא פועל, ה-Digital Millennium Copyright Act, או בקיצור – DMCA.
ניצול מנגנון בקשת הסרת התוכן של גוגל
במקרה שלנו, דווקא האתר המעתיק (יכונה מעתה 'אתר X') הגיש את הבקשה להסרת התוכן, והדף באתר המקורי, ממנו אתר X העתיק את התוכן, הוסר מהאינדקס של גוגל.
- אתר X העתיק בשיטתיות את תכנים של אנני ושל רבים אחרים
- מוגשות בקשות הפרת זכויות יוצרים רבות נגד אתר X
- אתר X מדווח על דף באתר של אנני כזה שהפר את זכויות היוצרים שלו ומבקש להסיר את התוכן "המועתק"
- למרות שבגוגל מכירים את אתר X כאתר סורר שמפר זכויות יוצרים בשיטתיות, הם מאשרים את בקשת ההסרה
- התוכן המקורי באתר של אנני מוסר מהאינדקס של גוגל, התוכן המועתק נשאר באתר X
עוד הוסיפה בהמשך הדיון, שהדף המקביל באתר X גם הוא הוסר מהאינדקס של גוגל, כך שלא ברור לה מי מרוויח במשחק סכום ה-0 הזה.
לי זה מרגיש כאילו מישהו בגוגל נרדם בשמירה או שצריך לקבל החלטות עם מידע חלקי בלבד. מדובר באתר שמפר זכויות יוצרים ומעתיק תכנים ללא בושה, ורבים מהדפים בו הוסרו בעבר בגלל סיבה זו בדיוק. מן הראוי שבקשה מאתר שכזה תבדק בשבע עיניים לפני שמסירים תכנים מקוריים ופוגעים בפרנסתם של אחרים.
ג'ון מולר ודני סאליבן נחלצים לעזרה
קרן של אור בכל הסיפור הזה – חייב לציין לטובה את התגייסותם של ג'ון מולר ודאני סאליבן לטיפול בעניין. אני לא יודע אם כל אזרח מן השורה היה מקבל טיפול VIP כמו שאנני, המוכרת יחסית בברנז'ה, קיבלה, אבל נחמד לראות שהנציגים של גוגל (כל אחד בתחומו), שלמעשה משמשים כסוג של מנהלי קהילה, מעורבים אישית בתהליך.
יכול להיות שמדובר בטעות אנוש, פרצה במנגנון, או חוסר תשומת לב מצד עובדי גוגל. זה לא באמת משנה. העובדה שמנגנון המיועד להגן על יוצרי תכנים משמש בסוף לפגיעה באותם אנשים עליהם אמור היה להגן מחייבת את האנשים בגוגל לחשוב פעמיים לפני שהם בוחרים להסיר תכנים על בסיס דיווח שרירותי. בכל זאת, פרנסה.